Десет причини да консумираме млечни продукти

 1. Консумирането на кисело мляко забавя стареенето на организма. Микроорганизмите в киселото мляко взаимодействат с чревната флора в стомаха, като атакуват и неутрализират вредните бактерии, които причиняват стареенето. Това откритие е било направено още през 1908 година от руския учен – носител на Нобелова награда, Иля Мечников. Той сравнил данните за продължителността на живота в 36 страни и открил, че българите живеят най-дълго. Мечников свързал този факт с редовната консумация на кисело мляко. Теорията на руския академик, която и до днес се ползва с широка подкрепа сред учените е, че стареенето се дължи на натрупването на отровни вещества в организма от действието на гнилостни бактерии в дебелите черва. С годините те предизвикват бавно отравяне и разстройство на нервната система.
   
 2. Млякото и млечните продукти са най-добрият източник на лесно усвоим калций, който е жизнено важен за изграждането на костите и зъбите. Когато в човешкия организъм има недостиг на калций, костното вещество се разрежда и се повишава рискът от фрактури дори и при незначителни травми. Това заболяване на нарича остеопороза и е по-често срещано при жените. Важно е да се контролира количеството на приемания калций по време на целия живот, но най-вече в детска възраст.
   
 3. Млечнокиселите бактерии възпрепятстват синтеза на канцерогенни вещества, ограничават мутациите и образуването на ракови клетки. Профилактичното действие на киселото мляко за предотвратяване на развитието на някои видове тумори е доказано при различни научни изследвания. При експериментите е установено, че млечнокиселите бактерии намаляват ракообразуващите вещества и ензими в правото черво, което показва, че те имат потенциал да защитават организма от развитие на рак.
   
 4. Киселото мляко има пробиотично действие – то влияе изключително благоприятно на стомаха и червата. Лечебният му ефект при стомашни проблеми е бил открит още през 16-ти век, когато според историците този познат само в нашите земи продукт е бил пренесен в Западна Европа. В книгата на проф. Христо Чомаков “Българското кисело мляко – здраве и дълголетие” се разказва как един лечител успял да излекува постоянните стомашни оплаквания на френския крал Франсоа Първи като включил в диетата му кисело мляко. Пробиотиците са полезни бактерии, които живеят в червата и подпомагат храносмилането, като в същото време потискат развитието на патогенни микроорганизми. Киселото мляко има прочистващ ефект, то помага и при летни стомашно-чревни разстройства, намалява риска от чревни инфекции. Подпомага поддържането на чревния баланс, когато той е разрушен в следствие на продължителен прием на антибиотици или излагане на радиация. Оказва положителен ефект при запек и някои видове диарии, особено при малките деца. Млечно-киселите бактерии подобряват като цяло храносмилането, стимулират движението на червата и намаляват запека.
   
 5. Млечно-киселите бактерии в киселото мляко помагат за подобряване на имунитета и за успешната ни борба с инфекциите. Живите млечни бактерии, които се съдържат в киселото мляко са мощно оръжие за подкрепа на имунната защитна бариера на червата. Някои продукти, които се образуват от млечно-киселите бактерии (бактериоцини и млечна киселина) също потискат растежа на вредните предизвикващи болести микроорганизми. Киселото мляко помага за сваляне на висока температура. То намалява и алергичните реакции и случаите на свръхчувствителност към млякото и повлиява благоприятно алергичните заболявания.
   
 6. Киселото мляко подпомага превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Млечно киселите бактерии имат антисклеротично действие тъй като притежават способността да понижават серумния холестерол. При ферментационните процеси, предизвикани от млечнокиселите бактерии, от белтъците на прясното мляко се образуват биоактивни пептиди, за които е установено, че понижават кръвното налягане и намаляват образуването на кръвни съсиреци. Калцият, на който млякото и млечните продукти са изключително богати, също намалява кръвното налягане. За хората, които вече са развили сърдечно-съдово заболяване е препоръчително да се хранят с нискомаслени млека и бяло саламурено сирене, което съдържа значително по-малко мазнини (19 г на 100 г продукт) от кашкавала, който е с 30 до 60% масленост.
   
 7. Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариеси на зъбите. Прясното мляко има алкална реакция и неутрализира киселините, които се получават при ферментацията на захарите в устата и разрушават емайла на зъбите. Млечнокиселите бактерии в киселото мляко пък потискат развитието на микроорганизмите в устната кухина, които предизвикват ферментацията. Сирената действат защитно поради високото си съдържание на калций, белтък и фосфор.
   
 8. Киселото мляко има антитоксично действие. Неутрализира токсичните продукти, получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.
   
 9. Прясното мляко и млечните продукти са една от най-пълноценните и балансирани храни, познати на човека. Те са незаменим източник на висококачествен белтък, съдържащ важни аминокиселини, на калций и основен източник на витамини В2 и А. Когато в човешкия организъм не се доставят достатъчно количество белтъци, се получава т.нар. протеиново-калорийно недохранване. То води до намаляване на имунната защита на организма, повишава риска от инфекции и причинява загуба на мускулна и костна маса. Прясното и киселото мляко, както и бялото саламурено сирене незаслужено се пренебрегват от хората, които се стремят да намалят теглото си. В 100 г краве мляко се съдържат около 66 ккал. Освен това удобството при млечните продукти е, че се предлагат както в пълномаслен, така и в нискомаслен вид.
   
 10. И не на последно място – млечните продукти са изключително вкусни и са неизменна част от националната ни кухня от векове. Те се консумират в натурален вид, както и като част или добавка към разнообразни ястия, салати, десерти и тестени изделия. Киселото мляко е особен повод за национална гордост, защото се смята, че нашите земи са негова родина още от времето на траките. България е дала на света млечнокиселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus, нейното откритие за науката и промишлената технология за производство на кисело мляко.